Orta Avrupa Filmleri Festivali
Geçmiş Etkinlik

Visegrad ülkeleri işbirliği ve İzmir Mimarlık Merkezi desteği ile Hezarfen Film Galeri,  bu yıl 4. defa Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovakya  sinemalarına odaklanan Orta Avrupa Filmleri Festivali'ni gerçekleştiriyor. Festivalin bu yılki teması olan Tuna Nehri, insanın iç dünyasını su,nehirler ve denizler bağlamında inceliyor. İzleyicilere ücretsiz olarak sunulan program, sinema tarihinin önemli bir dönemine ışık tutarken, usta yönetmenlerin yapımlarını bir araya getiriyor ve sinefillere ender bir program sunuyor.

Hezarfen Film Galeri'nin 24-27 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturduğu program bu yıl Tuna Nehri Festivali konsepti ile İzmir'e geliyor. Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya'dan seçilmiş filmler, kelimenin tam anlamıyla su, nehirler ve denizler temasını ve aynı zamanda metaforik anlamlarını ele alıyor. Çevresel ve sosyal bağlamların yanında akışkanlık ve bilinçsizlik konuları işleniyor.

Programda Roman Polanski, Karel Kachyna, Jan Hrebejk, Stefan Uher, Miloslav Luter ve Agnieszka Smoczynska'nın imzalarını  taşıyan önemli filmler izleyicilerle buluşuyor.
Polonya sineması, dünya çapında ödüllü iki ilk filmle temsil edilecek: Roman Polanski'nin Mazuristan Gölü'nde gerçekleşen ilk drama filmi: “Sudaki Bıçak” ve Agnieszka Smoczynska'nın “The Lure / Deniz Kızlarının Şarkısı” adlı genç deniz kızlarını konu eden çok ilginç ve ödüllü filmi.

Çek sinematografisi, Andersen'in peri masalının çarpıcı bir uyarlaması ile temsil edilecek. Denizden yoksun bir ülkede yaşayan  bir yönetmen olan Karel Kachyna'nın ‘'Küçük deniz Kızı''  su altı krallığının fantastik bir görüntüsünü yaratıyor.

Acı tatlı bir komedi olan Jan Hrebejk'in Pupendo'su, 80'li yıllarda bir ailenin hikayesini anlatıyor. Yugoslavya'dan deniz yolu ile kaçmayı hayal eden  ailenin  hikayesi Macaristan'daki Balaton Gölü'nün sisli ve soğuk sularında sona eriyor.

Stefan Uher Ağdaki Güneş, genç otantik kahramanlara ve onların gerçekliğin tekil deneyimine odaklanan bir tür olan Slovak Yeni Dalgası'nı başlattı. Tüm sinefillerin mutlaka izlemesi gereken bir film.

Miloslav Luter'in ‘'Tuna Üzerinde Bir Yol'' sıradan insanların kahramanlığını ve savaş sırasında dört orta Avrupa ülkesinin ortak kaderini anlatan özellikle ilginç bir yapıt.

Macaristan son yıllarda yapılan 7 kısa film tarafından temsil edilecek. Ortak konusu su olan kısalar, belgeselden kurmacaya, akarsulardan göllere Macar sanatı ve coğrafyaları gezdirecek. İster Tuna nehrinin kenarındaki bir kulübün hikayesi, ister usta şair Attila József'in Tuna şehrini yeni açıdan anlatımı olsun, tümünü ilgi çekecek bir koleksiyon olarak göz önüne seriyor

Orta Avrupa Filmleri Festivali programı, 24-27 Ekim tarihleri arasında, İzmir Mimarlık Merkezi'nde ücretsiz izlenebilir.

Program

24-27 Ekim
SERGİ – Tuna'nın açıları

24 Ekim PerşembeDalgaların Peşinde – V4 Orta Avrupa Filmleri
20:00  Deniz Kızlarının şarkısı (PL)

25 Ekim Cuma
19:00 Su Konulu Macar Kısa Filmlerden Seçki (HU)
21:00 Ağda Güneş (SK)

26 Ekim Cumartesi
19:00  Sudakı Bıçak (PL)
21:00  Tuna Üzerinde Bir Yol  (SK)

27 Ekim Pazar
19:00 Küçük Deniz Kızı (CZ)
21:00  Pupendo (CZ)

25 Ekim Cuma
Aziz Vukolos Kilisesi, Konak/İzmir
Çağdaş dans gösterisi
20:30  Novy Priestor: D U A L

25 Ekim Cuma
Yaşar Üniversitesi
Edebiyat söyleşi
14:00  Tuna Nehrine Öyküler