"1 Festival" Heyecanı Başlıyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, sanat tutkunlarını 3. kez “1 Festival İzmir”le buluşturacak. 22 Ekim’de başlayacak festivalin açılış konserinde Nail Yavuzoğlu, Allstar Bigband, Selen Beytekin ve Soner Arıca birlikte sahne alacak. Festival biletleri bugün saat 10.00'dan itibaren satışa sunuldu.

İzmir'in kültür-sanat yaşamında çok özel bir yeri olan Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), “bir festivalden fazlasını’ vaad eden projesiyle İzmirli sanatseverleri yine mest edecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “1 Festival İzmir”, birbirinden ünlü yerli ve yabancı sanatçı ve grupların konserlerini sanatseverlerle buluşturacak. 22 Ekim’de başlayacak konserlerin biletleri 24 Eylül Pazartesi saat 10.00’dan itibaren www.aassm.org.tr adresinden ve gişelerinden satışa sunuldu.

Festival startı
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası 1 Festival İzmir açılış konserini, Türkiye'nin en geniş kadroya sahip caz orkestrası İstanbul All Star Bigband ile gerçekleştiriyor. Orkestra Şenova Ülker, Engin Recepoğulları, Meriç Demirkol, Ediz Hafızoğlu, Önder Focan, Aycan Teztel, Serkan Özyılmaz, Ozan Musluoğlu, Serhan Erkol, Çağdaş Oruç, Emre Kayhan, Barış Doğukan Yazıcı, Utku Akyol, Halil İbrahim Işık gibi alanlarının en önemli sanatçılarından oluşuyor. Orkestranın şefi ve aranjörü Nail Yavuzoğlu.  Orkestra, kendi repertuvarı dışında iki önemli vokaliste eşlik ediyor. Biri caz, blues, RNB gibi türlerin önemli icracılarından Selen Beytekin, diğeri ise 30 yıla yakın bir süredir gerek besteleriyle gerekse yumuşak ses tonu ve romantik müziği ile gönüllerde taht kurmuş Soner Arıca. Konser 22 Ekim Pazartesi günü saat 20.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da gerçekleşecek.

5 Grammy ödülü kazandı
23 Ekim Salı saat 20.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde caz tarihinde kuşakları etkilemiş, en fazla iz bırakmış isimler arasında yer alan yetenekli bir besteci, aranjör, yapımcı, vokalist ve multi-enstrümantalist Victor Wooten sahne alacak.  5 Grammy Ödüllü olan Victor Wooten, ‘Yılın Bas Gitaristi’ ünvanını da ‘üç defa’ kazandı. İzmir konserinde Wooten’a ünlü davulcu Dennis Chambers ile Amerikalı caz saksafoncusu, besteci ve aranjör Bob Franceschini eşlik edecek.

Mevlana’dan Anadolu ozanlarına
Mevlana Simyaci Senfonik Şiiri, Sabri Tuluğ Tırpan tarafından 2007 ‘Mevlana Yılı’ dolayısıyla yazıldı. Mevlana ile benzeri bir yol haritasını günümüze taşıyan Paulo Coelho’nun Simyacı’sından esinlenerek yazdığı eser, Naci Özgüç yönetimindeki orkestra tarafından seslendirilecek. Kendisi de piyanoda yer alacak olan sanatçıya Zara sesi, Okan Yalabık Mesnevi’den okuyacağı pasajlar, Burcu Karadağ nefesi ve Su Güneş Mıhladız da modern sema gösterisi ile eşlik edecek. Konserin ilk bölümünde, bağlamada Türk Halk Müziği’nin güçlü yorumuyla öne çıkan ismi Erdal Erzincan ile piyanoda Sabri Tuluğ Tırpan, orkestra eşliğinde Erzincan’ın Bağlama Konçertosu ile Zara’nın da katılımıyla Aşık Veysel bestesi Uzun İnce Bir Yoldayım’ı Tuluğ Tırpan’ın düzenlemesiyle sunacaklar. Konser 24 Ekim  Çarşamba saat 20.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da gerçekleşecek.

Sıradışı bir isim: Burhan Öçal
Vurmalı çalgılar virtüözü, darbuka ustası Burhan Öçal, kendi grubu İstanbul Oriental Ensemble ile 25 Ekim Perşembe saat 20.00’de AASSM Büyük Salon’da sahne alacak. Ülkenin önemli bestecilerinden olmasının yanı sıra sinema oyuncusu kimliğiyle de Türkiye’deki çağdaş kültür ve müzik dünyasına yön verenlerin başında gelen Öçal, her tür müzik tarzına olan merakı ve coşkusu sayesinde, uluslararası çapta müzisyen ve sanatçılarla bir araya geldi. İsviçreli Caz müzisyenleri Pierre Favre ve George Gruntz, Portekizli piyanist Maria Joao Pires ve efsanevi Weather Report’un kurucusu Joe Zawinul ile daha genç yaşlarında birlikte çalışmaya başladı. Kendi grubu İstanbul Oriental Ensemble’ın kuruluşundan bu yana geçen 16 yıl boyunca birçok ülkeye misafir oldu ve birçok ödüle layık görüldü. Bu dönemde Sting ve Kronos Quartet gibi ünlülerle birlikte sahne aldı. Uzun yıllar boyunca Avrupa ve Amerika’da birlikte turneye çıktığı gitarist Elliot Fisk başta olmak üzere Paco de Lucia ve Andreas Vollenweider gibi müzisyenlerle de birlikte çalışma şansı yakaladı. Amerikalı basçı Jamaaladeen Tacuma ile birlikte Alla Turca albümünü çıkardıktan sonra Montreal Caz Festivali’ndeki konserinde 150 bin insanı büyüledi.

Kapanış konserinde Electro Deluxe var
3. Uluslararası 1 Festival İzmir’in 26 Ekim Cuma akşamı saat 20.00'deki kapanış konserinde ise funk, soul ve hiphop müziği caz müzikle bir araya getiren Fransız grup “Electro Deluxe” sahne alacak. Müziklerindeki enerji ile dinleyenlere  sıra dışı bir deneyim yaşatacak grup,  7 başarılı müzisyenden oluşuyor. 2001'de Thomas Faure,  Gael Cadoux, Arnaud Renaville tarafından kurulan gruba daha sonra Jeremie Coke, Vincent Payen, Bertrand Luzignant ve James Copley dahil oldu. Kendini hiçbir müzik kalıbına sığdırmayan, sürekli yeni şeyler deneyip her seferinde yeniden keşfeden grup, yaptıkları her albümde ve sahnelerinde kendi müziklerinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor.


    Yorum Yap