Deli Kadın Hikayeleri
Geçmiş Etkinlik
SATIN AL 22 * Bilet fiyatları değişiklik gösterebilir.

Deli Kadın Hikayeleri
01 Eylül 2017, Cuma, 21:15 
Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

Biletler
1. Kategori – 22.25 TL


''Deli Kadın Hikayeleri'',  1 Eylül'de Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda tiyatroseverlerle buluşuyor.

‘Aklın kıyısında gezinen, kadınlıklarını bir lanet gibi sırtlarında taşıyan, hepsi ‘’kaybetmeye’’ yazgılı, içe işleyen yalnızlıklarıyla kalp burkan hayatlar, varoluş kabusları…’
‘Yazar Mine Söğüt’ün “Deli Kadın Hikayeleri” kitabı, deliren, kendini yok eden 21 kadının hikayesini anlatıyor. Söğüt yazdıklarını içinde bulunulan zamanın politik ve felsefi sorgulaması olarak tanımlıyor. Deli Kadın Hikayeleri’nde deliren, kendini yok eden yirmi bir kadın ya da çocuk ve bu kadınlara eşlik eden ağır bir yalnızlıktan söz ediyor. Neden Deli Kadın Hikayeleri sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Onların yalnızlıklarında toplumsal şuursuzluğun büyük payı var. İnsanoğlu kendi hayatının terzisi değilmiş gibi, sorumluluğu hiç üzerine almadan yaşayıp gidiyor. Hayali ya da gerçek bir iktidara boyun eğmeye her zaman meyyal. İktidar öncelikle acımasızlık demek. Bugün hükmü altında yaşadığımız hayali iktidar da gerçek iktidar da eril bir iktidar. Dolayısıyla bundan öncelikle kadınlar ve çocuklar zarar görüyor. O yüzden kadınların delirme halleri üzerine hikayeler yazdım. Ama o hikayelerde sadece kadınların acıları yok. Tüm insanlık hallerini çıkmazları var.
Zincirleme olarak şiddet toplumun her yerine sirayet etti ve biz bunun önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tiyatro Viya olarak ‘Deli Kadın Hikayeleri’ ile toplumsal duyarlılığı artırmak, konunun daha fazla konuşulmasını sağlamak, kamuoyu oluşturarak kitlelerin dikkatini kadın özelinden genel şiddete çekmek istiyoruz.
Modern toplumda artık trajik kavramının yitirildiğini herkesin tek tipleştiği sıradanlaştığı üzerine konuşmaların arttığı günümüzde, trajik kahramanın kadın olduğuna vurgu yapmak istedik. Toplumsal, ahlaki, politik çatışmaların merkezinde ezilen, duygusal, fiziksel kırılmaları ve kişiliksizleştirmeyi yaşayan kadınlardır. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması toplumsal barışı da olumlu yönde etkileyeceğini, ayrımcılığın cinsiyetle başlayıp  toplumun diğer alanlarında git gide derinleştiğini, toplumsal infiale yol açtığını anlamamız gerekir.
Bir şey yapmalı…’
Yazan: Mine Söğüt
Oyunlaştıran: İbrahim Yalçın
Yöneten: Günay Toprak
Dramaturg: Füsun Ataman Berke
Müzik Direktörü: Alpdoğan Selçuk
Kostüm Tasarım: Funda Çebi
Çizimler: Ayşegül Güngören (Dokunaklı Serisi Seçkisi)
Oyuncular: Yasemin Şimşek Tüzün,  Ayşe Hicran Özgür
Süre: 80 dakika.