Akdeniz Akademisi / Akdenizin Kıyısında – İzmir Körfezine Ekolojik Dokunuşlar
Geçmiş Etkinlik

Moderatör: Prof. Dr. Ayşe Filibeli
Konuşmacılar: Prof. Dr. G. Neşer  – Kıyı Düzenlemelerinin Teknolojik Boyutu
Prof. Dr. Ş. T. Beşiktepe – Kanal Derinleştirme ve Körfezin Su Kalitesi
T. Yılmaz – İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi

Kanal Derinleştirmenin Körfez Rehabilitasyonuna Etkisi

Hızla gelişen, büyüyen ve sadece bu yüzden gerek rekreatif anlamda, gerek liman faaliyetlerini geliştirmek, gerekse doğal süreçleri iyileştirmek anlamında kıyı ve deniz kullanım gereksinimleri artan kıyı kentleri, bir anlamda gezegenimizin o bilinen coğrafyasını değiştirecek düzenlemeler yaparlar. Kıyı düzenlemelerine ilişkin mühendislik çalışmalarının önemli bir bölümü, bazen tamamı zorlu deniz ortamında yapılır, bu gerçek anlamda doğaya bir başkaldırı anlamındadır. Hele bir de doğal sistemleri aksatmadan çalışmak, hatta bu sistemlerin işleyişine, gelişimine katkı sağlamak çabası da söz konusuysa iddia büyür. Bu sunumda, Körfez’de gerçekleştirilmesi planlanan çevre projesine benzer, küresel ölçekteki projelere özellikle teknolojik altyapıları anlamında değinilerek kentimiz özelindeki çalışmaların bu anlamda geldiği nokta ve hedeflerini içeren ilginç öyküsü anlatılacaktır.

İzmir Körfezi Su Kalitesi Üzerine Kanal Derinleştirmesinin ve Taramanın Etkisi

Körfez akıntıları karmaşık yapıdaki kıyı şeridi, taban topoğrafyası, adaların varlığı, Ege Denizi'yle su alış-verişi, nehir girdileri ve atmosferik kuvvetler tarafından belirlenir. Körfezin genel akıntısı siklonik [saat dönüşünün tersi] yöndedir. Bu siklonik yapı nedeniyle ana akıntı körfezin batı kıyısından körfezin içine doğru iken, doğu tarafındaysa dışına doğrudur. Bu genel özellik zaman zaman rüzgarın ya da yatay gerilme nedeniyle oluşan döngülerle kesintiye uğramaktadır.
İzmir Körfezi su kalitesini iyileştirmenin en etkili yolu, iç körfez ile dış körfez arasındaki su değişimini hızlandırmak ve dolayısıyla suyun iç körfezde kalış süresini azaltmaktır. Bu iyileştirmenin nerede ve nasıl yapılacağını öngörmek amacıyla İzmir Körfezi için geliştirilmiş hidrodinamik model kullanılarak farklı senaryolar denenmiş ve en uygun senaryo belirlenmiştir.

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir halkının körfezle buluşmasını sağlayacak olan Büyük Körfez Projesi kapsamında en önem verdiği çevre projelerinden biridir.
Proje; İzmir Limanı Yaklaşma Kanalı, Liman Baseni ve Manevra Dairesi’nin taranmasını, II. Kısım Konteyner Terminali inşaatıyla İzmir Limanı gelişim planında gösterilen her türlü imalatın gerçekleştirilmesini, İzmir Körfezi’ne dökülen dere ağızlarında dip taraması yapılmasını, Körfez’in kuzey aksında açılacak bir kanal ile akıntı hızının arttırılarak su kalitesinin iyileşmesinin sağlanmasını kapsamaktadır. Söz konusu projeye, 21.09.2016 tarihinde ÇED Nihai Olumlu Kararı verilmiştir.
İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi; Körfez’in ekonomik ve ekolojik değerini arttırmaya yönelik olan çalışmalarını, kamu yararını gözeten ve bütünleşik bir planlama ve yönetim sürecini olanaklı kılan ''çevre projesi''dir.

İzmir Akdeniz Akademisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş demokratik bir platform ve düşünce kuruluşudur. Amacı hümanist, barışçı, tarih ile tutarlı yeni bir Akdeniz bakış açısı geliştirmek ve hayata geçirmektir.

Detaylı bilgi için : 0 (232) 293 46 13
[email protected]          
www.izmeda.org

Giriş ücretsizdir.

İrtibat:    Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Halkla İlişkiler   0 232 293 38 18 / 19 / 20