9 Eylül ve Alaybey Vapurları Artık Su Altında Yaşayacak


İzmir Körfezi’nde yaklaşık 40 yıl hizmet veren ‘9 Eylül’ ve ‘Alaybey’ yolcu vapurları, yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkı sağlamak için Karaburun’da Büyükada ve Küçükada açıklarında batırılacak. İzmir’in emektar vapurları, Karaburun Kaymakamlığı’nın ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ kapsamında, bundan sonra Ege’nin mavi derinliklerinde sualtı yaşamına ve dalış turizmine hizmet edecek.

‘9 Eylül Vapuru’nun batırılması için 30 Nisan’da yapılacak törene İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu katılacak. Törene katılacak misafirler de batırılış işlemini gezi ve yolcu teknelerinden izleyebilecek. 1 Mayıs’ta batırılacak ‘Alaybey’ yolcu vapurunun batırılması işlemine ise dalış sevdalıları eşlik edecek. Batırılma işleminin ardından Karaburun Belediyesi ve balıkçı kooperatifi tarafından vatandaşlara balık ekmek dağıtılacak.

1976 Yılında İnşa Edildi
İzmir Alaybey Tersanesi’nde 1976 yılında inşa edilen ‘9 Eylül’ ve ‘Alaybey’ vapurları, 40 yıla yakın süre Körgez’de yolculuk yaptı. 2012’de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrılan vapurlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi’ne tahsis edildi.


    Yorum Yap