İzmir’in Tek Kadın Otobüs Şoförü

Onun adı Hilal Meral Alıcı. 33 yaşındaki Hilal Meral Alıcı Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Bölümü’nden mezun ve öğrencilik yıllarında yarı zamanlı olarak başladığı bir iş sayesinde gelecekteki mesleğine de adım attı.


Çalıştığı depoda TIR’lara merak duymaya başlayan Hilal Meral Alıcı’nın bu merakı zamanla sevdaya dönüştü. Mezun olmasının ardından başladığı uluslararası TIR şoförlüğüne annesinin rahatsızlanması üzerine ara vermek zorunda kalan genç kadının yolu, kısa bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile keşişti. İZULAŞ’ın düzenlediği zorlu sınavı başarıyla geçen Alıcı, “İzmir’in tek kadın otobüs şoförü” olarak çalışmaya başladı.

En az erkek meslektaşları kadar işinin hakkını veren Alıcı, “Tek kadın otobüs şoförü olmak omuzlarıma büyük sorumluluk yüklüyor. Gerek sınav sırasında gerekse göreve başladıktan sonra kadın olduğum için herhangi bir olumsuz tepki ya da ayrımcılıkla karşılaşmadım. En büyük desteği erkek meslektaşlarımdan görüyorum. İşin çekirdeğinden yetiştiğim için zorluk çekmiyorum. Belediyede otobüs kullanmam, kadınların da her işi gururla ve büyük başarıyla yapacaklarının göstergesi. Tabii bu işi yapmamda İzmirli olmanın verdiği bir farklılık da var. İzmir’in kokusu, ruhu, havası bunda yarı yarıya etkili. İzmirli olmak fark yaratır, bütün kadın arkadaşları bu farkı yaratmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Yolculardan da çok olumlu tepki aldığını belirten Alıcı, “Otobüsüme binen yolcular, kadın şoför görünce önce şaşırıyor, sonra da gelip tebrik ediyorlar. Onların olumlu tepkileri motivasyonumu artırıyor. Nazar boncuğu takan da oluyor, ‘nazar değmesin’ diye dua eden de. Özellikle kadın yolcular sarılıp öpüp tebrik ediyorlar. Otobüse binmeseler bile yolda alkışlayanlar bile var” dedi.

Yolcular ne dedi?

Salih Çapacı: “Birçok sektörde olması gereken bir uygulama. Kadınlara meslek hayatında öncelik tanınması gerekiyor. Görünce çok mutlu oldum, umarım diğer sektörlere de örnek olur. Çoğalmasını istiyorum. Demokrat İzmir’e yakışan demokrat bir uygulama.”

Müfide Öztürk: “Kadın şoförü görünce ilk önce çok şaşırdım. İzmir kadını her zaman cesur ve başarılıdır. Sayısının daha fazla olmasını istiyorum.”

Nilüfer Arısoy: “Kadınları böyle mesleklerde görmek çok güzel. Hemcinsimizin kullandığı otobüse binince kendimizi daha güvende hissediyoruz.”

Kaynak: izmir.bel.tr




    Yorum Yap